To całkowicie nieoficjalne Forum Farmermamy.
Witajcie Farmerzy.
Wszyscy wiemy, że sadzenie, sianie i hodowanie zajmuje ogromną część czasu dobrego farmera. Jednakże z plonami coś robić trzeba i, poza sprzedażą, są to zwykle wytwory kulinarne, te potrzebne do przeżycia i te służące do dopieszczania podniebienia. Zapraszam więc do dyskusji na tematy kulinarne. Pochwalcie się co lubicie najbardziej, co najczęściej gotujecie itp.
Możemy się tu wymieniać radami lub też przepisami.
Ja zacznę od deseru - kocham tiramisu osiągnęłam już prawdziwe mistrzostwo w jego wykonywaniu i jak przyrządzę ten deser znika w ciągu jednego dnia
P.S. Właśnie upiekłam pizzę i tak mnie kulinarnie naszło
Offline
TIRAMISSUUUUUUUUUUUUU gdybym tam byla, znikneloby w ciagu niecalej godziny, ilosc niewazna
Rzadko kiedy gotuje, moj maz lubi gotowac jak jest w domu i lubi mnie zapraszac do restauracji, a jak go nie ma to zamawiam sobie sushi do domu albo zjadam resztki z poprzednich dni. Jestem wszystkozerna ale kuchnia orientalna i polska sa najlepsze na swiecie.
Offline
Administrator
Zaliczam się do Klubu Wielbicieli Tiramisu
Poza tym pizzę też lubię
A ten wątek to wspaniały pomysł
Pozdrawiam.
Offline
To ja poproszę o przepis na to Tiramisu. Przyznaję ,że zrobiłam go RAZ w życiu. Nie powiem dobre było tylko najpierw przeczytałam 500 przepisów i zrobiłam z tego swój jeden. Już nie wiem czy dodawać tam śmietany czy nie?- czy dodawać żółtka jajek czy nie?- szkoły są różne a jak masz w tym wprawę to chętnie posłucham i zrobię.
Umiem gotować i lubię ale to tiramisu zawsze dla mnie jak Kilimandżaro było.
Offline
No to służę przepisem
ETAP I - biszkopt
Jak wszystkim zapewne wiadomo, tiramisu to deser oparty na biszkoptach, kawie, kremie i kakao. Biszkopty można wziąć gotowe ale ja takowych unikam bo się "rozpaćkują". Moim zdaniem perfekcyjne tiramisu to tiramisu na upieczonym własnoręcznie biszkopcie. A oto przepis na mój biszkopt:
6 jajek wkładam do miski i ważę, dobieram taką samą wagę mąki i połowę wagi jajek cukru (można wziąć tyle samo cukru ile ważą jajka jak ktoś lubi naprawdę słodki biszkopt). Jajka ucieram z cukrem i stopniowo dodaję mąkę z odrobiną proszku do pieczenia. Czasami ta ilość jest za duża więc nie daję wszystkiego. Ciasto ma być gęste ale nie może odstawać od miski. Pieczemy (czas zależy od wielkości blaszki).
ETAP II - krem
Wymaga cierpliwości ale naprawdę warto. Składniki:
250 ml śmietany kremówki (jak masz możliwość to polecam śmietanę z Końskich - białe pudełeczko w pomarańczowe wzorki, jest rewelacyjna; odkryłam ostatnio śmietanę President, smakuje praktycznie jak konecka i też świetna do kremu)
5 żółtek
1/2 szkl cukru
250 dag serka mascarpone
można dodać świeżą wanilię.
Na wstępie ubijam śmietanę z wanilią, na sztywno, bez cukru. Do lodówki.
I teraz zaczyna się zabawa - żółtka z cukrem ubijam w garnku ustawionym na parze (czyli nad drugim z gotującą wodą); ubija się naprawdę bardzo długo, aż będą jasne i podwoją objętość. Jeśli za krótko ubijesz krem będzie płynął. Jak już uznam, że gotowe zdejmuję z ognia, wrzucam mascarpone i ubijam aż się rozmiesza (wrzucam całe pół kg serka bo jestem hojna ). Wyłączam mikser. Jeśli krem ma już temp. pokojową (a zwykle po dodaniu zimnego serka ma) wkładam bitą śmietanę i delikatnie mieszam. Odstawiam.
ETAP III - poncz
Do nasączenia biszkoptu niezbędny jest poncz i potrzebujesz go minimum 1/2 l na dużą blaszkę, a robimy go tak: zaparzamy mocną kawę (najlepiej mieloną i później odcedzić) i dodajemy do niej szczodry chlust likieru amaretto (koniecznie!).
ETAP IV - cudowny deser
Biszkopt przekrój na dwie części. Włóż jedną na spód blachy (wysokiej min. na 4 cm) i dobrze nasącz ponczem. Ma być mokry aż do spodu ale nie płynący. Posyp dokładnie cały biszkopt ciemnym kakao i wyłóż połowę masy. Na to drugi biszkopt, znów mocno nasączony, kakao i reszta kremu. Całość posyp kakao (dokładnie pokryj powierzchnię żeby nie było widać kremu).
Do lodówki na min. 2 godziny.
SMACZNEGO
Offline
O rany tyle roboty! przyznam szczerze ze nie chcialo by mi sie, wczoraj narobilas smaku z Tiramissu wiec kupilam w McDonaldzie torcik Tiramissu
przyznam ze byl pychotka, naprawde.
Moja specjalnoscia sa torciki na zimno, biszkopt (czasami robie sama) mascarpone ktore "utwardzam" Tortenhilfe (taki proszek,dodaje sie do mleka i miksuje)
pozniej dodaje sie mascarpone i miksuje, nakladam na biszkopt,do lodowki na kilka godzin, jak stwardnieje,nakladam truskawki i polewam galaretka, tez pychotka
Offline
To tylko tak wygląda pracowicie, ale naprawdę nie ma z tym dużo roboty - oby dobrze ubić jajka na krem, reszta to łatwizna Twój pomysł też ciekawy, lubię takie proste ciasta na zimno. Zresztą ja wogóle łasuch jestem
Offline
Skoro jestesmy w temacie Italianskim to napisze o spaggetti (chyba tak to sie pisze)
Makaron gotuje na pol miekko,
sos: na oleju podsmazam czosnek pokrojony w plasterki,jak sie lekko zarumienia dodaje pomidorki, przecier pomidorowy i tunczyka (z puszki)
czosnek zabija zapach tunczyka, nikt ze znajomych nie zorientowal sie ze to rybka dopoki sama nie powiedzialam. Posypuje parmezanem i listkami swiezej bazyliki.
Offline
Administrator
Spaggetti...
Aż mi ślinka cieknie!
Uwielbiam je.
Pozdrawiam.
Offline
Nasionko
A ja uwielbiam gotować i nazywam to ala spagetti daje tam różne warzywa :
najpierw podsmażam cebulkę i pieczarki jak się leciutko podsmaży daje mielone doprawiam (albo kurczaka)
mięsko się usmaży to zalewam to wodą, daje paprykę jak jest to fasole szparagową żółtą doprawiam, następnie dusze jak się zrobi miękkie to dodaje kukurydze 5-10 minut dusze dodaje pomidory ser czekam aż ser się rozpuści daje koncentrat pomidorowy doprawiam dusze jeszcze z 10 minut.Podaje obowiązkowo z makaronem pycha:)
Offline
No to narobiliście mi smaka na spaghetti <mniam> choć ostatnio robiłam lasagnie i też wyszło rewelacyjne
A jakie sałatki najbardziej lubicie i robicie najczęściej?
Offline
Nasionko
Ostatnio często robię sałatkę z zupek chińskich tzn biorę ten makaron (resztę wyrzucam) zalewam, w tym czasie jak on pęcznieje podsmażam kurczaka pokrojonego w kostkę, makaron odcedzam dodaje kurczaka czekam aż wszystko wystygnie, daje por i kukurydze doprawiam i na koniec majonez z początku nie byłam przekonana co do tej sałatki ale teściowa raz zrobiła i od tamtego czasu jest to moja jedna z ulubionych sałatek
Offline
Moja ulubiona sałatka:
Opakowanie ryżu gotuję do miękkości, dodaję 4 ugotowane na twardo i posiekane jajka i do tego sporo wędzonej ryby (najchętniej tuńczyka), doprawiam solą, pieprzem i majonezem Naprawdę pyszna. Zwłaszcza jak ryż i jajka są lekko ciepłe (jakoś nie lubię zimnych jajek...)
Offline
Kiełek
Kotek zajmuje się domem więc pichci codziennie. Najpierw przegląd produktów, potem sklep i gotowanie. O 16,30 wszyscy sa w domu i obiadek ma być. U kotka najesz sie tak że pójscie do kuwetki po jest koniecznością
Ugotuje w zasadzie wszystko.Kuchnia typowo polska, ale i pizze potrafie, i spagetti i nawet boeuf Strogonow mi sie zdarzy Unikam tylko zupki z botwinki -bo nikt tego u mnie nie zje. A z jarzyn- nie lubią szpinaku, brokułów i kalafiorków.
Dzisiaj był kapuśniaczek- ale ostrzegam bardzo kaloryczny i placki ziemniaczane
Kapuśniak gotuje tak:
Kapustę drobniutko pokroić, gotować ok 50 minut wtaz z wędzona koscia ze schabu, lisciem laurowym i zielem angielskim.
Dodać kilka suszonych grzybów.
Osobno ugotować ziemniaczki i troszke kaszy. Dodać do zupy.
Na sam koniec włóżyć tyle porcyjek kiełbasy ilu bedzie podjadaczy
Doprawić majerankiem i solą.
Słoninkę lub boczek podsmażyć na patelni i dodać do zupy.
Wszystko razem pogotować jeszcze z 5 minutek
Do placków ziemniaczanych zawsze daje ze 3 jajka i troszkę cebulki. Jak dodamy wiecej maki to beda bardzo chrupiące.
Zawsze robię je ze starych ziemniaków- wtedy są lepsze
A jutro zrobie tiramisu z przepisu który podałyście ))
Offline
Placki ziemniaczane mniammm
moj przepis;
Ziemniaki scieram na tarce z duzymi oczkami (sa chrupiace) dodaje cebule (scieram tez na duzych oczkach) dodaje tez czosnek 1 zabek wystarczy, jajko moze byc wiecej, troche maki, pieprz,sol, PAPRYKE w proszku. Czasami dodaje tez natke pietruszki (cala wiazka) posiekana drobno.
Mozna tez ugotowac gulasz na ostro, i polac DUZEGO PLACKA, zagiac go i bedzie PLACEK PO WEGIERSKU
udekorowac pietruszka, pomidorkiem itp
smacznego!
Offline